1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Натура 2000 на колела - пътуващо кино

Натура 2000 на колела - пътуващо кино

Филмите разказват за красотата и богатството на нашата природа

Натура 2000 на колела – пътуващо кино гостува в балканския град Трявна благодарение на съдействието и подкрепата на общината.

На 29 септември (петък) от 17:30 часа в зала „Дръзновение“, Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ ви кани на прожекция на филма „Те отлитат“, който е част от програмата на пътуващо кино – Натура 2000 на колела, организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от съвместния им проект „ПрироДА“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.

Филмът „Те отлитат“ е кратка 40 минутна разходка в различни места от страната – домове на няколко вида птици, които за съжаление са влезли в списъка на изчезващите видове. Това е филм на реж. Симеон Цончев, създаден по идея на Българското дружество за защита на птиците.

„Те отлитат“ разказва за големите и тромави белоглави лешояди величествено накацали на скалите, разположени от двете страни на каньона на река Арда в Източни Родопи, за царските орли обитаващи Сакар планина. Днес ниската планина на каменните долмени е дом на последните двойки царски орли у нас. Филмът насочва вниманието и към Белоградчишките скали, там където живеят белоопашатите мишелови и след това отвежда към Черноморското крайбрежие. Първо спира далеч на север, край Тюленово и Дуранкулак, където през зимата на скованите от лед земи и езера зимува червеногушата гъска. Втората спирка на морето е на езерата край Бургас, където огромните ята на пеликаните летят над панелните блокове на морския град и хилядните ята на белите щъркели преминават на есен, придвижвайки се към зимните си квартири. Тогава над града се вият като дим от комин ята на над 400 000 бели щъркели.

От филма може да научим, че в България живеят много и интересни диви птици, които по много качества приличат на хората – социални са, грижовни родители и верни партньори до живот.

Натура 2000 на колела – пътуващо кино има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.