1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наводненията са най-големият риск за България

Наводненията са най-големият риск за България

Това сочи анализ на уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени

Наводненията са най-големият риск за България – това сочи анализ на уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени. Изследването е изготвено по поръчка на Министерството на околната среда и водите и трябва да стане основа за изготвяне на Национална стратегия за адаптация, пише в. „Преса“.  

Най-големи рискове има с реките в Източнобеломорския басейн – Марица, Тунджа и Арда. Там наводненията са по-малко, отколкото от притоците на Дунав, но носят най-големи щети. Причината е, че около тях има повече индустрия, казва шефът на управление „Води“ в МОСВ Асен Личев. Наклонът на притоците на Арда е голям и това води до „залпови“ наводнения. 

Много рискови са и дунавските притоци. Непочистените корита на реките са една от причините. Данните от четирите района за басейново управление в България показват, че бедствието се проявява ежегодно на територията на цялата страна със средна честота от по 4,8 случая годишно. Това показва, че опасността от наводнения в България е реална и не трябва да се подценява, коментират от МОСВ.

Предстои изготвянето на карти на най-рисковите райони в страната, на чиято основа ще се разработи програма за превенция. Тя трябва да бъде готова най-рано през 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.