1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова стратегия за развитие на горския сектор в ЕС

Нова стратегия за развитие на горския сектор в ЕС

Правилата ще влязат в сила, ако бъдат приети и от Европейския парламент

Съветът на министрите на земеделие и рибарство на ЕС прие заключителните разпоредби, направени от Европейската комисия за новата стратегия за развитие на горския сектор в ЕС.  Правилата ще влязат в сила, ако бъдат приети и от Европейския парламент, предава Agra Europe.

ЕС има няколко политики, свързани с горския сектор, но не и една общностна стратегия. В момента всяка държава членка сама решава как да стопанисва горите си. Все повече инициативи на ЕС обаче са свързани или засягат горския сектор, затова неговите представители трябва да участват повече в тези политики, се казва в общото становище на Съвета, пише agrozona.bg.

Намерението на Комисията е правилата, които се отнасят до горския сектор, а в момента са разпръснати в нормативни актове, регулиращи други сектори, да бъдат обединени в  една стратегия. Сега действащите правила датират от 1998 г. Конкретното намерение за изменение се отнася до начина, по който горските ресурси се използват за производство на стоки и услуги, които оказват силно влияние върху управлението на горите. Освен това Комисията подчертава значението на горите за биоразнообразието на околната среда.

Копа-Коджека приветства стратегията и призова всяка страна членка да инвестира част от бюджета си по Втори стълб в развитието на сектора.

 

Етикети горски сектор, ЕС, ЕП,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.