1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новата Дунавска стратегия цели да удвои средния доход в региона до 2020 г.

Новата Дунавска стратегия цели да удвои средния доход в региона до 2020 г.

Окончателният вариант на проекта трябва да бъде финализиран през следващата седмица

Окончателният вариант на проекта на Дунавската стратегия, изготвена от ЕК заедно със съответен план за действие трябва да бъде финализиран през следващата седмица. Проектът ще да бъде представен на 8 декември, съобщава „ИЮобзървър". В него са определени много амбициозни цели като например да се гарантира, че в рамките на 10 години никой местен жител няма да има нужда да напуска региона с цел получаване на по-добро образование или работа. Също така стратегията цели да удвои средния доход в региона до 2020 г.

Басейнът на река Дунав включва страните членки Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Унгария, Словения, Румъния и България. Както и други европейски държави като Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора , Република Молдова и части от Украйна.

Стратегията разглежда редица проблеми и решения като мобилност - товарният превоз по река Дунав е само 10 до 20% в сравнение с този по река Рейн, енергетика - цените в региона са по-високи в сравнение със световните и европейски цени, околна среда - регионален подход към управлението на водите, рискове - катастрофални наводнения и индустриални замърсявания и социално-икономически - делът на високо образовани хора е по-нисък в сравнение със средния за ЕС.

Действията са организирани в четири „стълба": транспортните връзки, околна среда, изграждане на просперитет и подобряване на сигурността.

Главните цели на Дунавската стратегия са до 2020 г. река Дунав да стане плавателна в 300 дни от годината, товарният транспорт следва да се увеличи с 20% в сравнение с 2010 г., както и да бъдат установени железопътни връзки между всички столици през 2030 г.

Също така ЕК цели да намали емисиите на парникови газове с 20% в сравнение с 1990 г., а делът на възобновяеми източници да се повиши с 20 процента спрямо този през 1990 г. Другите задачи, поставени в стратегията са: круизният туризъм по Дунав да се повиши с 50%, до 2020 г. 80 на сто от водите на река Дунав трябва да са подходящи за плуване, зоната с риск от наводнения трябва да се намали до 25% до 2020 г. и вътрешната търговия да се повиши с 50%. Също така Брюксел цели 30% от хората на възраст 30-34 години да са завършили висше образование, а средният доход на населението в региона като цяло да се удвои.

Стратегията предвижда да има и ефективна система за обмен на информация (включително за ДНК) в 14 от страните до 2015 г. Трябва да има и ефективно сътрудничество между всички полицейски сили от 14-те държави за подпомагане на борбата с организираната престъпност.

Целите на новата стратегия ще се изпълняват чрез финансиране от съществуващите програми на ЕС. Няма да бъдат създавани нови фондове, ново законодателство или нови европейски структури, които да подкрепят инициативата, подчерта ЕК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.