1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новo гнездо на царски орел е откритo в Ямболско

Новo гнездо на царски орел е откритo в Ямболско

Двойката е от птици в преходно оперение, които са надстроили гнездото и ловуват около него

В края на месец април 2013 г. бе открита нова двойка царски орли в Ямболско. Експертите на БДЗП установиха, че новата двойка е заела съществуващо гнездо на белоопашат мишелов (Buteo rufinus), известно от 2009 г. Дали орлите са прогонили мишеловите, или са заели гнездото, след като територията е била свободна, не се изясни.

Новата двойка е от птици в преходно оперение, които са надстроили гнездото и ловуват около него. За съжаление, вероятно поради неопитността си, тази година двойката няма да има малки. Бе установено, че орлите са се хранили в гнездото с обикновен керкенез (Falco tinnunculus). От няколко дни двойка обикновени керкенези опитва да се възползва от така пригоденото и неизползваемо гнездо на орлите.

С новооткритата двойка царските орли в България стават 24 двойки, което е рекорден брой в новата орнитологична история на страната. Мониторингът на царския орел и охраната на гнездата по време на размножителния период се извършват от БДЗП в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.