1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма да се спира изпълнението на проекти, финансирани по OП "Околна среда"

Няма да се спира изпълнението на проекти, финансирани по OП "Околна среда"

Снимка:

МОСВ предприема спешни мерки за отстраняване на нередностите

Няма да се спира изпълнението на проекти, финансирани по Oперативна програма "Околна среда" /ОПОС/, заради спрените плащания от страна на Европейската комисия /ЕК/ към България по програмата. Това каза в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по повод обявеното от ЕК прекъсване на плащанията към българската ОПОС.

По думите й, е възможно само налагането на финансови корекции за някои от проектите. Държавата ще поеме необходимите плащания по проектите, които няма да надхвърлят 250-300 млн. лева, смята Михайлова. След отстраняване на недостатъците в управлението на програмата, средствата ще ни бъдат верифицирани от ЕК.

Министър Михайлова съобщи, че съобразно екшън плана на правителството за отстраняване на нередностите, за който Народното събрание бе информирано, МОСВ  предприема мерки на база одитен доклад от 2011 г. Първата мярка е  нова методика за налагане на финансови корекции, втората  – пълен преглед на всички наложени досега финансови корекции, третата – преглед на всички одити, извършвани по ОПОС и четвърта  – преглед на всички проекти в изпълнение, за да се види дали са минали през последващ контрол от Управляващия орган и дали са били подложени на одит, за да се открие дали при тях има някакви съмнения при провеждането на обществените поръчки.

Според екоминистъра най-краткият срок, който да даде резултати, след получаване на писменото становище на Съвета на одиторите, е два месеца.  Ако писмото посочи системни нарушения в работата на Управляващия орган на програмата, ще бъдат извършени промени в него.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.