1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма наказателна процедура срещу България заради нарушения по екопроекти от 2009 г.

Няма наказателна процедура срещу България заради нарушения по екопроекти от 2009 г.

Снимка:

Това обяви министърът на околната среда Искра Михайлова

Няма задействана наказателна процедура срещу България заради нарушения в обществени поръчки по екопроекти от 2009 г., обяви пред Би Ти Ви министърът на околната среда Искра Михайлова.

Тя обясни, че до два месеца след като България е получила констатации за нарушенията по три обществени поръчки в Хисаря, Перник и Белослав, България може да изложи становището си до Европейската сметна палата и ако, както досега продължава да има противоречие между нейните твърдения и констатациите, следва изслушване. След това ЕК има правото да започне наказателна процедура, ако прецени, че има системен проблем при контрола, упражняван в България. Затова в момента се предприемали спешни мерки за проверка на всички процедури по казуса.

За опасността да се загубят европейски пари по случая вчера сигнализира вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя хвърли вината за нарушенията върху ГЕРБ, като според нея именно при тяхното управление не са предприети необходимите действия, за да се отстранят проблемите и да не се стигне до наказателна процедура.

Според Михайлова за наказателна процедура в момента не може да се говори, а за евентуални наказателни действия.

Нарушенията, за които се говори в случая, са по проекти, за които са сключени договори през 2009 г. във ВиК сектора. Плащания по тях са правени през следващите две години. През 2011 г. Европейската сметна палата изпраща указания, а от българска страна е изразено несъгласие с констатации на европейския одит.

Това, което нас ни притеснява е, че между 2011 г. и началото на 2013 г. българските власти отказват да приемат констатациите на Европейската сметна палата и методолигята, по която се работи в обществените поръчки, а това може да е повод за крайни мерки от Брюксел, заяви Михайлова. Санкцията по случая може да достигне 400 хил. евро, допълни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.