1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обемът на важните за питейни нужди язовири е запълнен 72%

Обемът на важните за питейни нужди язовири е запълнен 72%

Снимка:

През следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места от тях

По данни на екоминистерството обемът на важните за питейни нужди язовири е запълнен 72%. Така че през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места от тях.  Става дума за "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски", "Йовковци", "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Асеновец", "Боровица", "Студена" и "Дяково".

Наличните обеми в питейните язовири в момента са достатъчни, потвърдиха и от регионалното министерство. И сега обаче има режим в 25 общини. Сред тях най-големите са Омуртаг и Годеч. Повечето  реки в страната имат по-ниски нива и по-малки водни количества в сравнение с началото на миналата година. Това означава, че и в язовирите ще има по-малки обеми, ако няма валежи, което би се почувствало след няколко месеца.

Нивото на река Дунав е доста по-ниско в сравнение с миналата година по това време - към 3 януари 2013 г. то е 270 см, а водното количество - 5785 м3/сек. Тази година е 34 см, а водното количество - 3020 м/сек.

По-малки водни количества се наблюдават при река Росица (Севлиево), Камчия, Марица при Пловдив и Струма при Бобошево. Затова липсата на снежна покривка сега и прогнозата на НИМХ за януари, февруари и март предполагат да се подхожда икономично при използването на наличните водни ресурси.

Освен това не навсякъде водоснабдяването е от язовирите, в районите с вода от речни водохващания и подземни води може да се очакват режими при маловодие, казват експертите. Много селища имат недостиг през лятото заради липсата на изградена мрежа от язовири, затова решението е в строителството на такава инфраструктура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.