1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общините да поддържат чистотата на улиците си

Общините да поддържат чистотата на улиците си

До 11 юни 2011 г. трябва да вкараме чистотата на въздуха в европейските норми

Според Министерството на околната среда и водите (МОСВ) това се налага, защото до момента част от градските управи изобщо не се интересуват от проблема, а други правят формални проекти, от които няма реален ефект.

Статистиката показва, че 25 общини у нас надхвърлят многократно евронормите за съдържание на вредни частици във въздуха. Вредните за здравето на хората облаци прахоляк създават и реална възможност България да бъде санкционирана от Европейския съд със солидна глоба. Според шефа на дирекция в МОСВ Иван Ангелов, срещу страната вече е започнала процедура за нарушение на договорените нива на серен диоксид. Мярката е предприета заради мръсния въздух на Перник, Димитровград и Гълъбово, отчетен през 2007 г. Почти 90% от замърсяванията на последния град идват от фабрика „Брикел“ и ако тя не спре работа, страната почти сигурно ще бъде наказана, смята Иван Ангелов. Най-мръсните български градове според последните обобщени данни на МОСВ са Перник, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Смолян.

Според екоекспертите най-големите замърсители на въздуха са енергетиката и промишлеността. Но съществен принос имат също широко използваните у нас въглища за отопление, опесъчаването на улиците срещу заледяване и натовареният градски трафик.

До 11 юни 2011 г. трябва да вкараме чистотата на въздуха в европейските норми. Това предвижда нова директива, която замени старата. През април 2009 г. МОСВ вече направи опити да договори разсрочване на задълженията, които сме поели. Само че, заради липса на интерес у общините, пред ЕК бяха представени само 5 общински програми за изистване на въздуха. Заради това от комисията ни отказаха удължаване на сроковете, за да постигнем европейските еконорми. Освен това дипломатично ни дръпнаха ушите, че единствено климата сме посочили като причина за мръсния си въздух. От МОСВ се надяват общините най-после да се раздвижат, защото глобите ще плащат всички данъкоплатци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.