1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общият свободен обем в комплексните и значими язовири е около 35%

Общият свободен обем в комплексните и значими язовири е около 35%

Нивата на реките в почти цялата страна се понижиха или останаха без промяна

Според информацията от НИМХ, постъпила през последните 24 часа в Оперативното звено на МОСВ за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения, нивата на реките в почти цялата страна се понижиха или останаха без промяна. Най-значителни са пониженията на критичните места за последните 2-3 денонощия - Харманлийска река при Харманли, река Марица при Харманли и Свиленград, река Върбица при Джебел, река Арда при Вехтино, река Сазлийка при Гълъбово, река Тунджа при Елхово.

През следващото денонощие се очаква тенденцията на задържане и понижаване на речните нива в цялата страна да се запази поради ниските температури. По данни на експлоатационните дружества, които постъпват оперативно в МОСВ, състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално.

Процентът на запълване на язовирите от каскада “Арда” е както следва: язовир „Кърджали”– 78,1%, има свободен обем; язовир "Студен кладенец" – 95,8%, спря да прелива на 8 февруари т.г. в три часа през нощта; язовир "Ивайловград" – 106,7%, прелива с 30,6 м3/сек, без това да създава опасност за населението.

На територията на страната, от комплексните и значими язовири преливат още и яз. "Боровица" – с 0,060 куб.м/ сек, яз. "Камчия" – с 10,3 куб.м/ сек., яз. "Ясна поляна" – с 6,7 куб.м/сек.

Язовир „Йовковци“ спря да прелива днес към 7 часа сутринта, като продължава освобождаването на обем чрез основния изпускател – 10 куб.м/сек. Продължава контролираното освобождаване на обеми чрез отваряне на основния изпускател и в язовирите: „Тракиец“ – 4 куб.м/сек, чрез напоителни канали извън коритото на река Харманлийска, и „Г. Трайков“ – 7 куб.м/сек.

Общият свободен обем в комплексните и значими язовири е около 35%. По нареждане на Басейнова дирекция "Черноморски район" е намалено под 1 куб.м/сек водното количество, което се изпуска от язовир „ Ахелой“, поради създадена опасност от заливане на пътя и къмпинг „ Ахелой“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.