1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Одобрени са промени в Закона за биологичното разнообразие

Одобрени са промени в Закона за биологичното разнообразие

Предвижда се създаването на Комитети на заинтересованите страни към Органите за управление на мрежата Натура 2000 на регионално ниво

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.

Разработването на проекта на Закон за изменение на Закона за биологичното разнообразие е пряко свързано с необходимостта от създаване на органи за управление на мрежата Натура 2000 и изпълнение на Реформа 1 (C5.R1): „Създаване на структура за управление на мрежата Натура 2000“ към Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целите на разработения нормативен акт са пряко свързани със създаването на по-голяма ефективност при управлението на Европейската екологична мрежа „Натура 2000”, както и подобряването на условията за опазване на биологичното разнообразие.

Чрез проектозакона се конституират органи за управление на мрежата Натура 2000 на национално и регионално ниво. Предвидено е на национално ниво орган за управление да бъде министърът на околната среда и водите. На регионално ниво - като орган за управление в териториалния обхват на дейност на съответната регионална инспекция по околната среда и водите се определя директорът на съответната Регионална инспекция по околната среда и водите, за защитените зони на териториите на Националните паркове по Закона за защитените територии орган за управление на защитените зони ще бъде директорът на съответната Дирекция на Национален парк, а за защитените зони и частите от защитени зони, попадащи в морските пространства на Република България, регионален орган за управление ще бъде директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“. Предвижда се създаването на Комитети на заинтересованите страни към Органите за управление на мрежата Натура 2000 на регионално ниво.

Въвежда се и задължението за разработване на специфични и подробни цели и на планове за управление на всички защитени зони. По този начин защитените зони ще бъдат управлявани на база планове за управление, в които ще се определят специфични за зоните подробни цели и мерки на опазване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.