1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 55% от растенията могат да се окажат с редуцирани наполовина хабитати до 2080 г.

Около 55% от растенията могат да се окажат с редуцирани наполовина хабитати до 2080 г.

Снимка:

Подходящите за живеене места ще намалеят заради глобалното затопляне

Подходящите за живеене места на над половината от растителните видове и на една трета от животинските видове, ще намалеят до 2080 г. наполовина заради глобалното затопляне, предадоха световните агенции, като се позоваха на изследване на учените от Британския университет в Нова Англия.

Емисиите на парникови газове, които се увеличават, правят напълно възможен сценария за покачване на температурите на планетата ни до края на века с 4 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди началото на индустриалната епоха, пише БТА.

Британските учени са се заинтересовали какво ще е влиянието на подобно покачване на градусите върху 48 768 видове и по-специално върху техните климатични зони, тоест местата, където пространството и климатичните условия са най-подходящи за съществуването на тези видове.

Изводите били, че около 55 процента от растенията и 35 процента от животните могат да се окажат с редуцирани най-малко наполовина хабитати до 2080 г. В най-голям риск са растенията, влечугите и земноводните, защото те се адаптират към промените по-бавно, посочват учените.

Най-засегнати ще бъдат хабитатите в Централна Америка, Амазония, Австралия и Африка на юг от Сахара. Само 4 процента от животните, но нито един растителен вид, ще се възползват от покачващите се температури и ще се сдобият с най-малко 50 процента допълнителни територии за живеене, подчертават експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.