1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН иска да сложи край на замърсяването с пластмаси

ООН иска да сложи край на замърсяването с пластмаси

Бъдещото споразумение ще има за цел да запълни пропуските в съществуващите инициативи и споразумения

Решение за започване на преговори по правно обвързващо глобално споразумение за борба със замърсяването с пластмаси взе Асамблеята на ООН по околната среда, заседаваща в Найроби. Ключова роля за подсигуряване на подкрепата на световната общност изиграха и представителите на Европейския съюз. 
 
Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс припомни, че още от представянето на Стратегията за пластмасите през 2018 г. Европейският съюз е движеща сила за справяне със замърсяването. От Найроби комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс приветства споразумението и посочи, че понастоящем 11 милиона тона пластмаса навлизат в океана всяка година и че без ефективен международен отговор това количество ще се утрои през следващите 20 години. 
 
Бъдещото споразумение ще има за цел да запълни пропуските в съществуващите инициативи и споразумения, най-вече на етапите на проектиране и производство от жизнения цикъл на пластмасите. То следва да обедини всички заинтересовани страни за постигане на общата цел - да се предотврати проникването на пластмаси в околната среда. 
 
Както е посочено в Зелената сделка и в плана за действие за кръговата икономика, Европейският съюз подчертава необходимостта от подход към пластмасите, основан на кръговия жизнен цикъл, като основа за ново правно обвързващо глобално споразумение. Решението е да се предотврати създаването на пластмаси, те да се проектират и произвеждат правилно, да се използват ефективно, а когато се превърнат в отпадъци — да се управляват добре. 
 
Бъдещото споразумение би могло да определи необходимостта от стандарти, да засили мониторинга на замърсяването, включително в морето. Това би дало възможност за адаптиране на мерките както на национално, така и на регионално равнище.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.