1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН призова за удвояване на глобалното потребление на възобновяема енергия до 2030 г.

ООН призова за удвояване на глобалното потребление на възобновяема енергия до 2030 г.

Снимка:

Около 1,3 милиарда души на Земята нямат достъп до електричество

Генералният секретар на ООН призова за удвояване на глобалното потребление на възобновяема енергия до 2030 г. Промяната в потреблението би довела до устойчиво икономическо развитие, заяви Бан Ки-мун, цитиран от АФП.

"Това е възможно, ако покажем политическо лидерство", заяви Бан за целта, която има по-ниска цел от тази на инициатива за устойчива енергия за универсален достъп до енергията до 2030 г.

В момента възобновяемата енергия наброява около 16% от световното потребление. "Трябва да бъдем много пестеливи в използването на енергия... Трябва напълно да променим поведението си, в дома, в офиса", заяви Бан. Той направи изявлението си на събитие, на което беше домакин Центъра за глобално развитие във Вашингтон.

Около 1,3 милиарда души на Земята, което е една пета от глобалното население, нямат достъп до електричество. 2,7 милиарда души същевременно не могат да сготвят храната си в домовете си. Вместо това те разчитат на запален огън или печки.

ООН очаква около 120 държавни и парламентарни ръководители да присъстват на срещата Рио+20 за устойчиво развитие в Бразилия през юни. Фокусът на срещата ще е развитие на план за изпълнение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.