1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организации за опазване на околната среда провеждат днес Международен ден на океана

Организации за опазване на околната среда провеждат днес Международен ден на океана

Световният океан става още по-важен източник на ресурси и в същото време все по-засегнат от човешката дейност

Всяка година на 8-ми юни се провежда Международен ден на океана с подкрепата на 700 аквариума, зоологически градини, музеи и организации за опазване на околната среда. Консорциумът е започнал петиция до ООН за официално обявяване на 8-ми юни като ден на океаните. Денят на океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

С нарастването на населението, световният океан става още по-важен източник на ресурси и в същото време все по-засегнат от човешката дейност. Екосистеми, които досега са били значителни източници на риба, не успяват да се възстановят поради нарастващата им употреба. По крайбрежните зони замърсяването е хроничен проблем и промени в климата силно засягат кораловите рифове около света. Въпреки това, всеки един от нас може по малко да помогне, за да се минимизират промените в океаните за бъдещите поколения. Тази дата е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и оттогава се празнува неофициално. От 2009 година обаче започва официалното празнуване на Деня на океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан - общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.

Имайки предвид важността на Световния океан в цялостната екосистема, идеята на проекта Международен ден на океана е доста добра - да се променят нагласите спрямо водните запаси на Земята, да се преоткрие богатия воден живот и неговото многообразие, да се предизвика ново, по-отговорно поведение, което да съхрани Синята планета Земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.