1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Остра критика към предложението на ЕС в Канкун за помощи за по-бедните страни

Остра критика към предложението на ЕС в Канкун за помощи за по-бедните страни

Около 52% от парите са главно кредити с изгодна лихва

Европейският съюз предложи по време на климатичната конференция в Канкун, Мексико, своите обещани краткосрочни климатични помощи и веднага пожъна остра критика, предава ДПА. Защитници на околната среда и организации за помощи изразиха остра критика, тъй като в Европа има твърде много пари под формата на кредити и голяма част от помощите ще бъдат само като кредит.

Около 7,2 млрд. евро ЕС иска да плати в рамките на три години като незабавни плащания. Одобрените за 2010 г. проекти имат размер от 2,2 млрд. евро, обясниха дипломати от ЕС по време на срещата на върха на ООН за климата в Канкун. Около 52% от парите са главно кредити с изгодна лихва. Посредникът от ЕС Петер Витьок увери, че заемите ще бъдат раздавани само на такива държави, които ще могат и да ги върнат. Върнатите пари ще бъдат влети отново в европейския бюджет или ще останат вложени дългосрочно във фондове, заяви главният посредник на ЕС Артур Рунге Мецгер.

Критика дойде обаче от защитници на околната среда, организации и учени. Те се оплакаха, че такива кредити може да вкарат държавите в още по-големи дългове, например ако първоначалните очаквания не се изпълнят. От Грийнпийс разкритикуваха, че системата като цяло е на погрешен път - да се помага на по-бедните държави при положение, че не са причинили промените в климата. Учени заявиха, че това, което се прави, е недостатъчно и че правителствата трябва да дадат повече пари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.