1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици с призива: спрете незаконното убиване, улов и търговия с прелетни птици

Отбелязваме Световния ден на мигриращите птици с призива: спрете незаконното убиване, улов и търговия с прелетни птици

Редица организации, правителства и хора от целия свят организират събития за да се повиши осведомеността

С лозунга „... и когато небесата замълчат?“, Световният ден на мигриращите птици 2016 има за цел да акцентира върху огромния брой на убиваните незаконно  прелетни птици.  Този брой надхвърля един милион всяка година, като заедно с климатичните промени и загубата на местообитания, незаконният лов и търговия са довели някои видове до ръба на изчезването.

Например от 1980 г. насам популацията на обикновеното конопарче бележи спад с 50%, а птиците на земеделските земи през този период са намалили своята численост в Европа с над 300 милиона индивиди.

На 10 май редица организации, правителства и хора от целия свят организират събития по случай деня, като целта е да се повиши осведомеността за нуждата от опазването на мигриращите птици и техните местообитания. За първи път денят се отбелязва през 2006 г.  и се организира съвместно от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и от Споразумението за опазване на афро-евразийските мигриращи водолюбиви птици (AEWA).

В България Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на LIFE проекта „Помощ за египетския лешояд“ организира по случай Световния ден на мигриращите птици събития в Провадия и в Природозащитния и информационен център на БДЗП „Източни Родопи“.  В Провадия ученици и жители на града са поканени да се включат в събота (14 май) в обиколка за наблюдение на птици и да разгледат изложба, посветена на единствения далечен мигрант сред лешоядите – египетският лешояд. ПЗИЦ „Източни Родопи“ край Маджарово обявява на 10 май ден на отворените врати, като гостите на центъра могат да разгледат изложбената зала и да наблюдават с просто око полета на белоглав и египетски лешояд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.