1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Световния ден на водата 22 март

Отбелязваме Световния ден на водата 22 март

Денят ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г. насам с фокус върху значението на водата за живота на планетата и необходимостта от опазването й

Всяка година хиляди хора се включват в отбелязването на Световния ден на водата 22 март.

Денят ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г. насам с фокус върху значението на водата за живота на планетата и необходимостта от опазването й. Инициативата се координира от  механизма на ООН за достъп до вода и насочва вниманието към предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста питейна вода и канализация за всички до 2030 г.

Темата на Световния ден на водата тази година  е свързана с ускоряване на напредъка за решаване на кризата с питейната водата и канализацията. Позовавайки се на древна история от народа кечуа в Перу за колибри, което носи капки вода, за да потуши голям горски пожар, кампанията насърчава хората да направят всичко възможно, за да помогнат за разрешаването на кризата с водата и подобряване на санитарно-хигиенните условия.

Пълна информация може да намерите на официалния сайт на Деня на водата: https://www.worldwaterday.org/ Докладът на ООН за развитието на водите в световен мащаб www.unwater.org/publications/un-world-water-development-report.

Регионалните поделения на МОСВ на територията на цялата страна провеждат разнообразни инициативи в партньорство с образователните институции и  неправителствените организации в отделните региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.