1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отменени са инвестиционни предложения след жалби на БДЗП

Отменени са инвестиционни предложения след жалби на БДЗП

В първия случай се касае за инвестиционно предложение за изграждане на мини ВЕЦ по поречието на река Арда

 

Две спорни решения на РИОСВ Хасково са отменени от Министерството на околната среда и водите(МОСВ) след подадени жалби от страна на БДЗП, Новото тракийско злато, Българското каяк общество и WWF.

В първия случай се касае за инвестиционно предложение за изграждане на мини ВЕЦ по поречието на река Арда, което попада в границите на две защитени зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. През юли тази година с решение на РИОСВ Хасково се разрешава реализирането на инвестиционното предложение без извършване на оценка за въздействието му върху околната среда (ОВОС)., Това става само година след като предходно подобно решение на РИОСВ Хасково е обжалвано от БДЗП и отменено от Министъра на околната среда и водите. Изграждането на мини ВЕЦ по поречието на река Арда би довело до негативни последствия върху редица редки и защитени растителни и животински видове, както и върху природни местообитания, които са обект на опазване в защитените зони от НАТУРА 2000.

Поради това, че изграждането на мини ВЕЦ застрашава водния туризъм, жалба срещу решението на РИОСВ подава и сдружение Българско каяк общество. Решението е обжалвано и от WWF – световен фонд за дивата природа.

Във втория случай става въпрос за инвестиционно предложение за изграждане на път, язовир сгради и електропровод на р. Дюшюндере в Източни Родопи, която е основен приток на река Крумовица. Това предложение също попада в границите на две защитени зони по НАТУРА 2000, но също получава зелена светлина с решение да не се извършва оценка за съвместимост и ОВОС. Река Дюшюндере се отнася към реките със силни колебания на оттока и временни пресъхвания, а изграждането на язовир в горното течение на реката би довело до пълно спиране на водния отток и пресъхване на реката в долното и течение през сухия летен сезон. Това би било пагубно за редица видове земноводни и влечуги, чието размножаване е свързано с наличието на вода в реката, също така за видрата и две двойки черни щъркели, които използват мястото за хранене и почивка. Мястото често се посещава от черни лешояди и попада в ловните територии на двойка скални орли и двойка от световнозастрашения вид египетски лешояд, които са предмет на опазване в защитените зони от НАТУРА 2000. Надолу по течението на реката се намират и две природни забележителности – „Душан“ и „Водопада“ и реализирането на инвестиционното предложение е в пряко нарушение на режимите им, като пресъхването на реката ще нанесе необратими вреди върху естетическата им стойност, заради която те са обявени като природни забележителности.

Това решение  е обжалвано съвместно от БДЗП  и  фондация Новото тракийско злато и в крайна сметка е отменено.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.