1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оцелели са само 2 от всички 10 маркирани лешоядчета, които БДЗП следи в реално време

Оцелели са само 2 от всички 10 маркирани лешоядчета, които БДЗП следи в реално време

Снимка:

Дейността се извършва по проект LIFE+

През 2013 г. поставихме сателитни предаватели на 10 млади египетски лешояда. Дейността се извършва по проект LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“. За съжаление новините за птиците, чийто път следим в реално време, не са никак добри. От всички 10 маркирани лешоядчета, оцелелите в момента са само 2, отбелязва БДЗП. Ето какво се случва с тях:

В началото на октомври открихме Илина мъртва на малък остров севрозападно от митичният остров Родос. Най-вероятно е била изтощена и местна двойка ястребови орли са успели да се преборят с нея. По ирония на съдбата нейният брат Илин беше открит в близост до родното си гнездо, убит най-вероятно от наземни хищници. Злополучна съдба имаше и Ибрахим, чиито последни следи са от 25 септември от южната част на остров Крит. Сега единствената ни надежда е насочена към Сание и Пасхалис, двамата герои от тази година, които в момента посрещат съдбата си в “сърцето” на Африка.

Пасхалис е лешоядчето, което прелетя над 400 км на 14 септември, преодолявайки Средиземно море. Така той се превърна в първия млад египетски лешояд с предавател, преборил се с морето. Неговото приключение обаче не свършва дотук. Морето не бе достатъчно за него и само след 10 дни той се озова в южната част на Нигер, прелитайки над  Сахара, 3 страни и повече от 2500 км - впечатляващо пътешестие за един млад лешояд. Последва кратко посещение на Чад и десетдневна обиколка в Нигерия в началото на ноември. В момента Пасхалис се намира в Нигер, и за разлика от други лешоядчета като Светлина, привързани към опредeлено място, той се оказа не просто жител на Нигер, но на Африка. С нетърпение очакваме следващото му далечно пътешествие и го следим отблизо. Пожелаваме му попътен вятър и много късмет в тази част от Африка, прословута с опасностите, които крие за лешоядите!

Второто оцеляло лешоядче от 2013 г.–Сание, се присъедини към своите събратя Илиаз и Лефкипос, маркирани през 2012 г., които зимуват в Чад.

От миналогодишните лешоядчета, с голям интерес наблюдаваме Светлина, която след 1 година уседнал живот в югозападната част на Йемен в последните 2 месеца отприщи изследователския си дух и направи няколко далечни пътувания, отдалечавайки се на повече от 120 км от мястото, където прекара последната година.

Ето какво ни писа Дейвид Стентън, съветник на министъра на околната среда и водите на Йемен и изпълнителен директор на Фондацията за опазване на дивата природа: “Поради ситуацията със сигурността в Йемен, почувствах, че е малко вероятно някога отново да посетя Баб ал Мандаб. Въпреки това, Фондацията за опазване на дивата природа (Йемен) наскоро реализира проект за Световния ден на мигриращите птици. Проектът въвлече някои от най-високопоставените лица от Йеменското министерството на земеделието и бях поканен заедно с тях в Баб ал Мандаб да наблюдаваме на миграцията отвъд проливите на Джибути.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.