1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отстъпки проправят пътя към компромис за климата

Отстъпки проправят пътя към компромис за климата

Отпадането на конкретните цели за 2050 г. ще улесни подпечатването на сделката

Развитите държави се подготвят да отстъпят от настояването си развиващите се страни да поемат дългосрочни ангажименти за съкращаване на парниковите газове, което би било сериозен компромис в името на постигането на сделка в Копенхаген, писа в. "Файненшъл таймс". Искането за задължително свиване на емисиите беше сред петте неща, отстоявани от развитите страни, за да бъде договорен наследник на Протокола от Киото на форума през декември под егидата на ООН. Водещи развиващи се икономики като Китай и Индия обаче категорично отказват да поемат подобни ангажименти, тъй като се опасяват, че това може да ги обвърже с непосилни съкращения в близко бъдеще.

Представители на ЕС и САЩ вече дават знаци, че омекват и не държат на фиксирането на конкретен обем за свиване на емисиите до 2050 г., за да бъде възможно постигането на консенсус поне около по-малко амбициозна цел в Копенхаген.

Отпадането на конкретните цели за 2050 г. ще улесни подпечатването на сделката и ще прехвърли вниманието върху плановете на страните за свиване на емисиите през следващото десетилетие, коментира "Файненшъл таймс". С особено внимание ще бъдат следени действията на Индия и Китай до 2020 г., тъй като и двете страни имат собствени планове за свиване на вредните емисии за периода.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.