1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. “Паркът като класна стая” – образователната програма на Национален парк “Централен Балкан“, е възобновена

“Паркът като класна стая” – образователната програма на Национален парк “Централен Балкан“, е възобновена

Програмата е част от проявите, свързани с годишната Национална кампания „Обичам природата – и аз участвам“

Образователната програма “Паркът като класна стая” на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ е възобновена след двугодишно прекъсване заради пандемичната обстановка в страната. Тя залага на многогодишното сътрудничество между парковата дирекция и педагогическата колегия от региона на парка. Целта е да допринесе за разнообразяване на природозащитното образование в урочната и извънкласната работа на училищата.

Програмата е част от проявите, свързани с годишната Национална кампания „Обичам природата – и аз участвам“, обявена от Министерството на околната среда и водите.

За тази година са предвидени дейности по две образователни инициативи:

Инициативата „С рейнджър в Централен Балкан“ предлага съдействие на учителите в тяхната извънкласна работа, както и придружаване на ученическите групи от парков охранител, който ще разказва за парка, за интересните места по маршрута, за животните и растенията. Посещенията в парка са в рамките на еднодневни излети, а участниците трябва си носят храна за обяд, да са подходящо екипирани – с облекло и обувки за планински условия, да са физически здрави. Изискването е на 10 деца в група да има осигурен по един ръководител.

Инициативата „Да се запознаем – Национален парк „Централен Балкан“ е другата идея, която ще представя образователни форми и интерактивни дейности – беседи, практически занимания, състезания, игри и прожекции на филми. Проявите целят да подпомогнат дейностите за отбелязването на датите от природозащитния календар, да информират децата и младежите и за други актуални събития. И през тази година ще има доброволчески акции за обновяване на посетителската инфраструктура и почистване на различни райони в Националния парк.

      Подробна информация за предстоящите дейности на Образователна програма ‘2022 е публикувана на интернет страницата на ДНП „Централен Балкан“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.