1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първите за страната ни 760 дивертора достави БДЗП

Първите за страната ни 760 дивертора достави БДЗП

Снимка:

Те ще служат като предупредителни знаци за крилатите обитатели на Бургаските езера

За първи път в страната ни ще бъдат поставени дивертори на потенциално опасни за птиците въздушни електропреносни жици. Това предстои да се случи в района на Бургаските езера.

Българското дружество за защита на птиците, проект „Живот за Бургаските езера”, изпълняван към програма LIFE+ на ЕС достави на електроразпределителното дружество ЕВН 760 дивертора. През следващите два месеца - август и септември специалните движещи се пластини с рефлекторно покритие ще бъдат поставени на предварително определени жици, които се намират около Атанасовско езеро. Целта на диверторите е да се повиши вероятността съоръженията на електропреносната мрежа да бъдат забелязвани по-рано от птиците и съответно подминавани от тях. Диверторите ще служат като предупредителни знаци за крилатите обитатели на езерата и следва да доведат до намаляване на смъртоносните сблъсъци на птиците с жиците.

Една от основните причини за директна смъртност при птиците е част от въздушната електрическа мрежа не само у нас, но и в други страни по света. Птиците загиват по два начина – при сблъсък с жиците по време на полет, особено при лоша видимост, както и при кацане на необезопасени стълбове, което често причинява смъртоносна волтова дъга. Най-често така загиват щъркели, пеликани и царски орли, сочат наблюденията на експертите на БДЗП. Тези случаи са и причина за прекъсвания в електроснабдяването, водещи до загуби за електоразпределителните дружества и техните потребители. Затова миналата година бяха обезопасени 20 електрически стълба близо до Атанасовско езеро.

От следващия месец до края на септември ще бъдат доставени и поставени изолатори (пластмасови плоскости) на още няколко потенциално опасни електрически стълба, намиращи се близо да бургаските езера и ще бъдат инсталирани вече закупените 760 дивертора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.