1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По проекта LIFE+ е отчетен ръст от 20% в популацията на царския орел

По проекта LIFE+ е отчетен ръст от 20% в популацията на царския орел

Снимка:

Увеличението на гнездовия успех е с 30% в рамките на 5 години

В края на 2013 г. излезе от печат Краткият отчет на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”. В него можете да се запознаете с постиженията и резултатите от проекта, реализиран в периода 2009-2013 г., отбелязват от БДЗП.

Сред най-големите постижения са ръстът от 20% в популацията на царския орел и увеличението на гнездовия успех с 30% в рамките на 5 години. 3 от поставените 36 изкуствени гнезда за царски орли бяха заети от новосформирани двойки. Обезопасени бяха 49 км или 595 опасни електрически стълба, което елиминира смъртността от токови удари в гнездовите територии на 7 двойки царски орли. Реализирана беше най-голямата в света програма за сателитното проследяване на млади царски орли, включваща 25 птици. Това помогна за разкриването на миграционните пътища, на местата за зимуване и на основните заплахи за царските орли в България.

Социалното въздействие от проекта също е значително, особено за местните общности, където се реализират основните дейности – главно районите на Сакар и Западна Странджа. Над 150 души са били временно или дългосрочно заети в рамките на проекта, а хората, въвлечени доброволно в дейностите наброяват над 800 човека. Осъщедаване на знания и развитие на възможности за природосъобразен тствени са редица преки и индиректни инвестиции в инфраструктура, експертна помощ, преуризъм в тези слабо развити общини. Всичко това стана възможно благодарение на програмата LIFE+ на ЕС, която финансира 75% от стойността на проекта.

Вижте повече за дейностите, реализирани в рамките на проекта, на сайта www.SaveRaptors.org

Четете доклада тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.