1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подобряват състоянието на застрашени животински и растителни видове в седем природни парка у нас

Подобряват състоянието на застрашени животински и растителни видове в седем природни парка у нас

Средствата са осигурени по ОП „Околна среда"

Регионална дирекция по горите (РДГ) - Берковица и дирекциите на шест природни парка към Изпълнителната агенция по горите подписаха договори с Министерството на околната среда и водите за близо 6 млн. лева по ОП „Околна среда”. Ще се изпълняват разнообразни дейности, свързани с подобряване състоянието на застрашени животински и растителни видове, увеличаване популацията на изчезващи животни и възстановяване на ценни местообитания от европейски мащаб.

Договорът между Министерството на околната среда и водите и РДГ-Берковица е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие” на ОП „Околна среда”. Проектът включва девет основни дейности по възстановяването и поддържането на смесени дъбово-брястово-ясенови гори и остатъчни алувиални гори по поречието на река Дунав. Ще се извършва анализ и оценка на състоянието на горите, почвоподготовка, залесяване и отглеждане на различни дървесни видове. Предвидени са мероприятия  за ограничаване разпространението на инвазивни храстови растения на площ от 426 дка. Проектните дейности ще се реализират на островите Скомен, Козлодуй, Есперанто и  Масата в  рамките  на защитени  зони  Орсоя, Козлодуй и Остров. Стойността на проекта е   над 920 000 лв.

Дирекцията на Природен парк „Витоша” ще работи по проект „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на ПП "Витоша" – Фаза II”. Той е на стойност близо 1 900 000 лв. и е за срок на изпълнение 36 месеца. С половината от средствата ще бъдат възстановени и ремонтирани 6 алейни маршрута на територията та парка. Проектът предвижда и разработване на специализирана кадастрална карта и на специализиран устройствен план на инфраструктурата в Природен парк „Витоша”, както и изготвяне на воден баланс за територията му. Дейностите по проекта са насочени към подобряване състоянието на 6 типа природни местообитания, 4 целеви растителни вида (петтичинкова върба, мушмуловидна скоруша, жълта тинтява и елвезиевото кокиче) и три групи животни – бозайници, безгръбначни и риби, като за някои от тях ще се подобрят качествата на популациите – червен аполон, главоч, мечка и др.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.