1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителствата не са достатъчно подготвени за очакваните последствия от климатичните промени

Правителствата не са достатъчно подготвени за очакваните последствия от климатичните промени

Не се предприемат адекватни действия за справяне с неизбежните негативни ефекти от тях, сочи доклад

Правителствата не са достатъчно подготвени за очакваните последствия от промените в климата и не предприемат адекватни действия за справяне с неизбежните негативни ефекти от тях.

Това сочи доклад от съвместен координиран одит „Адаптация към климатичните промени – готови ли са правителствата?”, в който участие взе Сметната палата, съобщиха от пресцентъра на палатата. Партньори в одита са върховните одитни институции от осем европейски държави: освен България това са Австрия, Кипър, Малта, Нидерландия, Норвегия, Русия, Украйна и Европейската сметна палата.

Проучванията показват, че адекватната адаптация е икономически, социално и екологично устойчива и е възможно да е много по-евтина от бездействието. Проучване за цялостна икономическа оценка в страните от ЕС оценява годишната загуба от БВП между 20 и 65 милиарда евро при нарастване на температурата съответно с 2.5°C и 5.4°C, без адаптиране към климатичните промени.

Националните одити разкриват, че до приключването на националните одити само две от осем страни са разработили всеобхватни адаптационни стратегии.

В повечето страни са установени слабости в координацията на адаптацията. Липсват също оценки за стойността на въздействията от климатичните промени или адаптационните мерки в политическите документи. Това увеличава риска климатичните промени и проблемите за адаптацията да не са достатъчно засегнати в процеса по вземане на решения, сочат още изводи от доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.