1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството прие нова Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки

Правителството прие нова Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки

Снимка:

Регламентират се изискванията за предотвратяване на вредното въздействие на опаковъчните материали върху околната среда

Правителството прие нова Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки, каквото е изискването на Закона за управление на отпадъците, приет в средата на т.г. С него бяха въведени изискванията на новата рамкова директива за отпадъците, предаде БГНЕС.

С наредбата се определят изискванията за пускането на пазара, за разделното събиране и за рециклирането на опаковки и опаковъчни материали и се регламентират изискванията за предотвратяване на вредното им въздействие върху околната среда и здравето на гражданите.

Освен количествените цели за материално рециклиране, са поставени цели за обхванато население в системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Предвиденият в наредбата обхват е не по-малък от 6 000 000 жители на територията на страната и задължително включва курортните населени места и всички населени места с население по-голямо от 5000 жители.

Въвежда се нова глава – "Публичен регистър", с която се регламентират редът и условията за регистриране на лицата, които пускат на пазара полимерни торбички. Проектът на наредба е публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.