1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представители на община Смолян посетиха гръцката община Авдира по общ проект за биоразнообразието

Представители на община Смолян посетиха гръцката община Авдира по общ проект за биоразнообразието

Той е с общ бюджет в размер на 1 159 042,67 евро

В гръцката община Авдира се състоя работна среща и пресконференция във връзка с изпълнението на проект: „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество", финансиран по програма Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013“, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

В срещата участваха Марин Захариев, заместник-кмет на община Смолян и членове на екипа на проекта. От страна на партньора община Авдира, участие взеха кмета Василис Чолакидис, служители в общинската администрация и представители на екипа на проекта от гръцка страна. На работната среща бе обсъден напредъка по проекта по конкретните дейности, за които отговаря всеки от партньорите.

Беше обсъден и конкретен план за успешното му приключване. Партньорите посетиха информационния център за езерото Вистонида и центъра за екологично обучение в Селино, както и инспектираха строителството на дървения мост с дължина 450 м, който се финансира по проекта.

Проведена бе пресконференция за местните печатни и електронни медии. Журналистите проявиха интерес към проекта и към взаимодействието между партньорите. Чолакидис и Захариев представиха дейностите в Авдира и Смолян и отговориха на въпросите на журналистите относно проекта и сътрудничеството между двете общини.

Припомняме, че проектът, чийто общ бюджет е: 1 159 042,67 евро касае две защитени местности: „Соскучански дол”, буферна зона на резерват „Сосковчето” и езерото Вистонида, защитена зона по Натура. И двата обекта имат значителна екологична стойност, представлявайки хабитати на редица защитени растителни и животински видове. Езерото Вистонида е най-голямото в Тракия с площ около 42 000 хектара и е един от основните водни басейни в Родопската планинска верига.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.