1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстои обсъждането на поправките в Закона за земята

Предстои обсъждането на поправките в Закона за земята

Снимка:

Само 6 държави в ЕС имат свободата да купуват и продават земя свободно, включително и за чужденци

Дни преди началото на новата пленарна сесия на Народното събрание, в рамките на която предстои обсъждането на поправките в Закона за земята, председателят на Комисията по земеделие към НС - Светла Бъчварова, очерта мотивите за несъгласието на мнозинството по въпроса за покупко-продажбата на земи.

Само 6 държави в ЕС имат свободата да купуват и продават земя свободно, включително и за чужденци. Във всички останали страни действат различни механизми за контролиране на покупко-продажбата на земя и целта е не толкова да се защити земята, а да се обработва, за което съответно трябва да има гаранции, да я пази от всякакви посегателства. Това също е ангажимент на държавата, но трябва да се изпълнява от собственика. И от тази гледна точка собствеността върху земята в държавите не е абсолютно свободна. Направихме изключително много консултации, намерили сме най-подходящите механизми. Важно условие е уседналостта. В повечето държави тя е до 5 години, обясни Светла Бъчварова в интервю за БНР.

Един от специфичните проблеми на пазара на земя, освен разпокъсаността, е ниската пазарна цена на земеделските земи, което може да предизвиква интерес за покупка с цел за продажба, а не вкарване в селскостопански оборот. Важно е да се знае и произходът на средствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.