1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Преговорите, водени по промените в Закона за горите, завършиха без резултат

Преговорите, водени по промените в Закона за горите, завършиха без резултат

Основният спор между участниците в преговорите е върху текста, позволяващ застрояване на горски терени без смяна на предназначението

Не е постигнато съгласие по спорния текст за промяната на предназначението в Закона за горите на срещата при премиера, предаде БНР. Еколозите предложиха нов алтернативен вариант, срещу който се обяви организацията "Природата на хората и регионите", защитаваща бизнес проектите.

Основният спор между участниците в преговорите е върху текста, позволяващ застрояване на горски терени без смяна на предназначението. Според коалиция "За да остане природа в България", текстът е "лобистки акт", обслужващ икономически интереси на конкретни хора във вреда на околната среда. Организацията "Природата за хората и регионите", която участва в неделната блокада на път Е-79 в подкрепа на новия Закон, пледира за премахване на бюрократичните пречки за развитието на туризма, включително и промяна на плановете за управление на природните паркове.

Според депутата от БСП Георги Божинов, компромисно решение за текста, който дава монопол на частен инвеститор над обществените гори, е невъзможен. Като вариант за постигане на съгласие Божинов припомни предложенията си общините да имат 50% дял в бъдещи инвестиционни проекти, който да бъде използван единствено за лесоустройство и инфраструктура.

Александър Дунчев от Световния фонд за дивата природа обобщи исканията на еколозите преди преговорите: "Искаме за природните паркове да бъде запазен начинът на строителство на ски курорти, където характерни са концесиите, където държавата е абсолютният възложител. За частните и общинските гори, където местните биха искали да се развиват и да строят ски писти, стига те да са в рамките на екологичното законодателство, поискахме от премиера и от министъра да прецизират текстовете, така че да се гарантира, че строителството на тези съоръжения да става все пак с промяна на предназначението, при което да се събира такса".

Аргументът на министъра на земеделието Мирослав Найденов за запазване на текста от новоприетия закон бе, че "ако се промени предназначението, първо, то излиза от Държавния горски фонд и, второ, държавата е длъжна на този, в чиято полза е променено предназначението, да му го даде. Тогава няма да имаме гаранция, че тези гори ще останат държавни".

Жители на Сапарева баня готвят протест срещу ветото върху Закона за горите. Те ще спрат движението по главен път Е-79 за 10 минути, на входа на Дупница от София, при с. Пиперево. При посещението си в Дупница в неделя, премиерът Бойко Борисов призова да спрат блокадите на пътища и мостове. Той обеща "широко обществено обсъждане" на Закона за горите. Докато няма 100% консенсус по тази тема, аз няма да дам на депутатите от ГЕРБ да вкарат отново закона, каза премиерът, цитиран от БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.