1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Президентът Плевнелиев: Запазването на екологично чистите ни земи трябва да е национална стратегия

Президентът Плевнелиев: Запазването на екологично чистите ни земи трябва да е национална стратегия

Снимка:

Да рециклираме повече, призова държавният глава

Необходима е промяна в мисленето и осъзнаване важността от създаване на по-голяма добавена стойност с по-малко ресурс. Упражнението за всички нас е да се фокусираме върху качеството, а не върху количеството, заяви президентът Росен Плевенелив, който откри първия панел на форума „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“ в хотел „Шератон“ в София.

Събитието беше организирано от най-влиятелната природозащитна организация в света (World Wildlife Fund) и представителството на ЕК в България в лицето на европейския комисар по околната среда Янез Поточник, който е на двудневна визита у нас.

Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че подкрепя създаването на широка платформа, на която политици, общественици, бизнес лидери и граждани да се обединят в името на ресурсно-ефективната икономика. За пореден път президентът подчерта, че енергийната ефективност е негова лична кауза. В своята реч той се спря и на проблемите при използването на питейната вода и битовите отпадъци, на които не трябва да бъде гледано като такива, а като на остатък или вторичен продукт.

Плевнелиев посочи, че у нас само шест на сто от отпадъците се рециклират и индикатор за успешната ни политика ще бъде повишаването на този процент. Плодородната и чиста българска земя е безценно конкурентно предимство, категоричен бе президентът, който подчерта, че запазването на екологично чистите ни земи трябва да бъде национална стратегия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.