1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приеха международна резолюция, заради конфликта човек-мечка в Смолянско

Приеха международна резолюция, заради конфликта човек-мечка в Смолянско

Отбелязва се нарастване на популацията на кафява мечка в Централна и Източна Европа

Приеха международна резолюция, заради конфликта човек-мечка в Смолянско, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Зам.- областният управител инж. Чавдар Фурлански взе участие в работата на 11-тата юбилейна сесия на СІС -Международен съвет по лова и опазване на дивеча, Координационен форум за Централна и Източна Европа, с основна тема "Кафявата мечка". Домакин на форума бе Националното ловно- рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България”. Събиране и анализ на информацията за състоянието и обхвата на кафявата мечка в страните от Централна и Източна Европа и обмяна на опит в управлението на конфликтите човек – мечка са част от целите, поставили си организаторите и участниците в сесията.

Данните за състоянието на популацията са събрани от 11 държави, на базата на предварително подготвени и попълнени въпросници. Представяне на проблемите с кафявата мечка в страните си, направили експерти от България, Русия, Словакия, Словения, Сърбия и Румъния. Отбелязана е стабилност или нарастване на популацията на кафява мечка в Централна и Източна Европа, в резултат на природни и социално-икономически причини, включително опазване от страна на ловните организации.

Участниците във форума са подписали Резолюция на разработената CIC програма за действие, относно комуникацията и изграждане на капацитет за по-добро управление на конфликтите човек - мечка. Те са обезпокоени от увеличаването на популацията по места и потенциалното и фактическо увеличаване на конфликтите човек – мечка, които са едни от потенциалните заплахи за дългосрочното оцеляване на вида. В координация с Федерация на ловните и природозащитни асоциации на ЕС, CIC -Координационен форум за Централна и Източна Европа призовава Европейската комисия и нейните страни членки, както и правителствата на цяла Европа, да продължат своята работа и процесите за вземане на решение въз основа на устойчивото използване и периодичен преглед на законодателството, включено в Директивата за местообитанията и др. и насоките, касаещи кафявата мечка.

Те насърчават неправителствените и правителствени организации, както и ловните организации да разработват база данни, относно кафявата мечка на тяхната територия - данни от мониторинг, данни от изследвания, качество на местообитанието, социално-икономическа среда, наблюдение на поведението...и спешно да подготвят планове за управление на устойчивото развитие на популацията, ако е възможно на трансгранично ниво на популацията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.