1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приети са първите два плана за управление на зони от Натура 2000

Приети са първите два плана за управление на зони от Натура 2000

Двете зони са обявени по Директивата за опазване на дивите птици

Защитена зона "Кочериново" и защитена зона "Мещица" са първите български територии от европейската мрежа Натура 2000, чиито планове за управление бяха официално утвърдени през юни.

Двете зони са обявени по Директивата за опазване на дивите птици и защитават белият щъркел, ливадният дърдавец и червеногърбата сврачка, както и техните местообитания.

Целта на плановете за управление е да постигнат състояние на сигурност на опазваните видове птици и на техните местообитания. Освен вече приетите и влезли в сила ограничения и забрани, като превръщане на пасища и ливади в обработваеми земи, използването на пестициди и минерални торове, изграждане на нови МВЕЦ, улавянето и убиването на екземпляри от защитените птици, се въвеждат и някои нови.

Забранява се култивирането на чужди бързорастящи растителни видове, пресушаване на ливадите чрез нови дренажни съоръжения и практикуване на офроуд спортове в ливадите.

Въпреки че е приета още през 2007 г. заедно с присъединяването на страната към Европейския съюз, до момента мрежата Натура 2000 нямаше планове за управление. Приемането на планове за повече зони означава подобряване на възможностите да управляваме и използваме безценния природен ресурс, който те опазват.

Пълният текст на плановете за управление е публикуван на страницата на Министерството на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.