1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Приключи срещата на ООН за климатичните промени в Доха

Приключи срещата на ООН за климатичните промени в Доха

Официалното съобщение е, че договорът от Киото, сключен през 1997-ма, ще бъде продължен до 2020 година

Внезапен пробив, чернова или компромис, по-добър от нищо. Часове след приключването на срещата на ООН за климатичните промени в Доха, светът все още не е наясно за какво точно се споразумяха делегатите на форума. Официалното съобщение е, че договорът от Киото, сключен през 1997-ма, ще бъде продължен до 2020 година.

С 15% успех може да се похвалят делегатите в Доха. Договореният втори етап на протокола от Киото, който стартира от 1 януари 2013 година, покрива едва 15 на сто от световните парникови емисии. Канада, Япония, Нова Зеландия и Русия предпочетоха да се оттеглят. Съединените щати така и не се присъединиха към протокола, информира БНТ.

Участниците от близо 200 страни в Доха все пак се се ангажираха да приемат през 2015-та общо споразумение, където ще се прилага за всички държави, включително и за бързоразвиващите се икономики начело с Китай и Индия. Макар и доста размита, надеждата за обуздаване на глобалното затопляне, е свързана с този бъдещ договор, който трябва да влезе в сила през 2020 година.

Представителите на бедните държави пък настояха богатите да фиксират срокове за увеличаване на помощта за справяне с климатичните промени до 100 милиарда долара годишно. Но споразумението за финансиране, прието в Доха, беше по-скоро пожелателно. Зеленият климатичен фонд продължава да търси реални източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.