1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници предлагат решение на проблема с белите щъркели, които бавят строежа на магистрала "Хемус"

Природозащитници предлагат решение на проблема с белите щъркели, които бавят строежа на магистрала "Хемус"

Човешкото присъствие и строителните дейности близо до гнездото на тези птици не биха причинили изоставяне на яйца или малки

Коалицията "За да остане природа в България" предлага да помогне за решаване на проблема с белите щъркели, които според премиера Бойко Борисов бавят строителството на магистрала "Хемус", съобщиха природозащитните организации.

Човешкото присъствие и строителните дейности близо до гнездото на тези птици не биха причинили безпокойство и изоставяне на яйца или малки, категорични са орнитолози от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Те напомнят, че белият щъркел е вид, който живее в населени места, близо до хората. Проблемите, от които се опасява премиерът, биха били актуални при други видове птици като орли, лешояди и пеликани, смятат орнитолозите.

Въпреки това от коалицията "За да остане природа в България" предлагат при "Хемус" да бъдат транспортирани за излюпване в инкубатор в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Впоследствие при успех в излюпването младите птици да бъдат пуснати на свобода, предлагат още природозащитниците. Това може да се случи само с разрешение на МОСВ, като изключение по Наредба № 8, се казва още в съобщението на коалицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.