1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитният център „Източни Родопи“ на БДЗП вече част от 100-те Национални туристически обекта

Природозащитният център „Източни Родопи“ на БДЗП вече част от 100-те Национални туристически обекта

Движението е единственото по рода си национално движение не само в България, а и в Европа

Природозащитният и информационен център на Българското дружество за защита на птиците – „Източни Родопи“ вече е част от 100-те Национални туристически обекта под номер 72.

Природозащитният център “Източни Родопи” (ПЗЦИР) се намира в близост до Маджарово и е създаден от Българското дружество за защита на птиците през 1996 г. като природозащитен, посетителски и информационен център. Той е изграден с финансовата подкрепа на швейцарското правителство в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието и е първия по рода си създаден природозащитен център в България.

Миналата година центърът бе отличен от водещия сайт в света за онлайн резервации Booking.com с наградата Guest Review Award.

Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” e създадено е през 1966 година по инициатива на Българския туристически съюз, с цел да предизвика интерес към най-важните и най-големи туристически обекти в България. Това са природни забележителности, музеи, културни и исторически паметници, които са наши национални реликви.  Движението е единственото по рода си национално движение не само в България, а и в Европа. Към него проявяват интерес стотици природолюбители от различни страни - Германия, Унгария, Чехия, Русия, Полша, Япония, Виетнам и др. От създаването му до днес, в него са се включили над 2 млн. души. Посетилите 100-те НТО получават „Златна значка” от Българския туристически съюз. За посещение на 50 обекта значката е сребърна, а за 25 обекта – бронзова. Ежегодно БТС организира томбола за участниците в движението с големи награди.

БДЗП изказва благодарност на Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” за огромното признание!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.