1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект подобрява стратегическото планиране в горските територии

Проект подобрява стратегическото планиране в горските територии

Целта е по-ефективно управление на горския сектор и съхранение и устойчиво развитие на българските гори

На 15 януари 2013 г. Изпълнителна агенция по горите организира пресконференция по проект „Стратегическото планиране в българските гори – гарант за ефективно управление и устойчиво развитие”, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Събитието се проведе в столичния хотел Анел, където присъстваха представители на ИАГ, медиите, гости и заинтересовани лица от Регионалните дирекции по горите в град София, Кюстендил, Благоевград и Берковица.

Събитието беше открито от директора на Дирекция „Проекти и международни дейности” към ИАГ и координатор на проекта, д-р инж. Любчо Тричков, който представи проекта. Като обща цел на проекта той определи подобряването на стратегическото планиране в горските територии за по-ефективно управление на горския сектор и съхранение и устойчиво развитие на българските гори. Освен това, той конкретизира и специфичните цели сред които са утвърждаване на ново стратегическо планиране в горския сектор за периода 2013 – 2022 г. и подпомагане изпълнението на изискванията на новия Закон за горите. Инж. Тричков представи и дейностите които ще се изпълнят в рамките на проекта, по-важните от които са:

  • Изготвяне на анализ върху Стратегическия план за развитие на горския сектор 2007 – 2011 г. и проучване на европейския опит в горското стратегическо планиране;
  • Разработване, обсъждане и приемане на Стратегически план за развитие на горския сектор 2013-2022 г.;
  • Изготвяне на Наръчник за разработване на областни планове за развитие на горските територии.

Обърнато бе внимание на напредъка по проекта, като бе посочено, че по-голяма част от дейностите са стартирали своето изпълнение през 2012 г.

  • По дейност 1 „Управление на проекта” е сформиран Екип за управление на проекта и е проведен стартиращ семинар през м. ноември, 2012 г.
  • По дейност 2 „Изготвяне на тръжна документация” са проведени процедури за възлагане изпълнението на Дейност 3 и Дейност 6 и са подписани съответните договори. В най-кратки срокове ще бъде публикувана обява за възлагане на дейност 4 „Разработване, обсъждане и приемане на Стратегически план за развитие на горския сектор 2013-2022 г.”
  • По дейност 3 „Изготвяне на анализ върху Стратегическия план за развитие на горския сектор 2007 – 2011 г. и проучване на европейския опит в горското стратегическо планиране” е изготвен и представен списък на заинтересованите страни в горския сектор на Република България, изготвена е анкета, касаеща изпълнението на Стратегическия план за развитие на горския сектор 2007 – 2011 г. и същата е изпратена на тези заинтересовани страни за попълване.
  • По дейност 6 „Информация и публичност” е организирана и проведена първата прес-конференция.

След края на презентацията, екипът на проекта проведе дискусия и отговори на въпроси на журналисти и присъстващи, като инж. Тричков даде интервюта на представителите на медиите по въпроси за параметрите на проекта, на какъв етап са дейностите и какви са очакванията от реализацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.