1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проекти по ОПОС масово ще спрат изпълнението си

Проекти по ОПОС масово ще спрат изпълнението си

Плащанията от Европейския съюз все още не са възстановени

Строителните фирми, изпълняващи обекти по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), най-вероятно ще спрат масово работа. Това става ясно от изпратено до медиите решение на Камарата на българските строители (КСБ), в което се казва, че "ежедневно постъпват запитвания на фирми-членове на КСБ, които са в тежко финансово състояние поради неплащане на извършените дейности по важни инфраструктурни обекти, за това как да процедират". Камарата съобщава, че е препоръчала на всички да започнат процедура по подписване на Акт 10 - документът, с който се замразява строителството. Това съобщава capital.bg.

Това е втората, доста драстична стъпка, до която прибягват строителите, след като първият им призив към властта от 7 юли остана без отговор. В него те призоваха министерски съвет, министър-председателя и министъра на финансите да намерят решение на блокираните десетки проекти по ОПОС, като отпуснат средства от държавния бюджет, с които да продължи работата по програмата. Към този призив тогава се присъедини и Националното сдружение на общините. От днешното съобщение става ясно, че правителството нито е отговорило на призива, нито е решило дали и как да търси разрешение на ситуацията.

Най-добрата илюстрация за батака в програмата в момента е, че никой не знае за каква точно сума става въпрос. По официални данни от Министерство на финансите (МФ), задълженията на местните власти към строителите са 180 млн. лева, но това е драстично подценена сума. Според съобщение на страницата на ОПОС, към 13 юни са подадени от бенефициентите 165 искания за средства на стойност около 200 млн. лв. Според председателя на КСБ инж. Светослав Глосов, по предварителни разчети тези средства ще надхвърлят  600 млн. лв., а с някои необявени още разходи, които вероятно не са фактурирани, може да се увеличи още доста. От Камарата обявиха, че още не знаят конкретните числа, тъй като събират от членовете си. Оттам посочиха, че са взели решението да призоват за спиране на работата, тъй като много фирми нямат вече оборотни средства и им изтичат кредитните линии.

Ситуацията с ОПОС остава неясна, тъй като Европейската комисия продължава да разглежда случая със спирането на средства и дали българските власти са коригирали всичко необходимо, за да бъдат пуснати плащанията. Неофициално стана ясно, че решение ще има вероятно есента, като в момента се спори по размера на финансовата корекция за програмата. В момента се извършва и трета поредна управленска проверка, след като програмата мина през бърза смяна на няколко ръководители и начело отново е доскорошният изпълняващ длъжността Спиридон Александров. Преди време бившият вече министър Искра Михайлова обеща до края на този месец да бъдат отпуснати пари от държавния бюджет, въпреки че министерство на финансите спря парите за програмата още през февруари. Оттогава ситуацията с бюджета се влоши доста, но все още не е изключено до 200 млн. лв да бъдат преведени на МОСВ, за да се продължи с изпълнението.

Проблемът е, че сега е последният активен строителен сезон, в който тези проекти могат да бъдат завършени преди края на програмния период през 2015 г. Ако не се случи това, вероятно е някои от тях да трябва да връщат на 100% взетите средства, заради неизпълнение на договора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.