1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промени в Закона за водите ще осигурят контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири

Промени в Закона за водите ще осигурят контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири

Ще се регламентира поддържането на регистър на съоръженията във водния сектор

Правителството прие решение в 10-дневен срок министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, енергетиката и туризма и на земеделието и храните да изготвят предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната и опазване живота и здравето на населението, минимизиране рисковете за икономиката и опазване на имуществото. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С промените ще се възложи на министъра на икономиката, енергетика и туризма чрез НЕК, предприятие „Язовири и каскади”, осъществяването на цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост, вкл. и предприемането на принудителни административни мерки, в това число и принудително премахване с цел минимизиране рисковете за населението.

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им ще се осъществява от МИЕТ с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка – НЕК предприятие „Язовири и каскади”.

Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им се осъществява от Министерството на земеделието и храните с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка - „Напоителни системи”.

В законопроекта ще се предвиди възможност общините в определен срок да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чиито собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право ще е „Напоителни системи”.

Ще се регламентира поддържането на регистър на всички язовири, микроязовири и други съоръжения във водния сектор – държавна и общинска собственост, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.