1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промените в климата ще намалят добивите от земеделието и животновъдството

Промените в климата ще намалят добивите от земеделието и животновъдството

Положението на милиони хора ще бъде утежнено от по-горещото и по-променливо време

Положението на милиони хора, които вече живеят в нищета, ще бъде утежнено от по-горещото и по-променливо време, което ще намали добивите от земеделието и животновъдството, установи глобално изследване върху "горещите точки" на промените в климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследването на програмата Промени в климата, селското стопанство и сигурност на храната идентифицира районите, където милиони хора вече живеят на ръба на оцеляването, що се отнася до селскостопанските добиви. То посочва и очакваното въздействие на промените в температурите, валежите и други фактори до 2050 г.

Изпъкват държавите, които са най-застрашени от по-късите и по-горещи селскостопански сезони, от промените във валежите, бедността и увеличаващото се население. През следващите десетилетия в някои райони вече няма да виреят селскостопански култури или ще трябва да се засяват нови видове. Несигурността на добивите може да предизвика масови миграции, да е необходима все по-голяма помощ с храни и по-голям внос на храни. Най-уязвимите страни са в Африка и Южна Азия, части от Китай и Латинска Америка.

Програмата Промени в климата, селското стопанство и сигурност на храната е част от Консултативната група по международни селскостопански изследвания - глобална групировка от изследователски организации, финансирани с държавни и частни средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.