1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проведе се международно преброяване на зимуващите пеликани

Проведе се международно преброяване на зимуващите пеликани

Снимка:

Международно преброяване на зимуващите къдролгави пеликани на Балканския полуостров се проведе в края на ноември и средата на декември. Целта на преброяването е да се съберат данни за числеността и разпространението на застрашения къдроглав пеликан в изследвания район. Проучването се проведе на два етапа – в края на ноември се извърши преброяване на вида в Западните Балкани – Западна Гърция, Албания и Черна гора, а в периода 10-12 декември бяха посетени влажни зони в България и Румъния. Събитието се организира в рамките на проект „Животът на пеликана“

PP

Екипи на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) също се включиха в международната инициатива. Те посетиха влажните зони с най-голямо значение за зимуващите къдроглави пеликани в страната – река Дунав, Бургаските езера, язовирите Овчарица, Розов Кладенец, Студен Кладенец, Варненското езеро и др.

Общо в България бяха преброени 1469 къдроглави и 48 розови пеликана. Най–много къдроглави пеликани бяха наблюдавани в района на Атанасовско езеро край Бургас – 1103 инд., по р. Дунав между гр. Тутракан и с. Попина – 132 инд. и в язовир Розов Кладенец – 93 инд. Наш екип установи и розови пеликани – 48 инд. в Бургаското езеро.

PP

Събраните данни ще допринесат за по-доброто познаване и изпълнението на природозащитни дейности за къдроглавия пеликан в Югоизточна Европа. Трансграничното сътрудничество е от ключово значение за опазването на този вид.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се осъществяват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.