1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверките на МОСВ и МРРБ по язовирите ще продължат до края на декември

Проверките на МОСВ и МРРБ по язовирите ще продължат до края на декември

Те ще се ръководят от директорите на РИОСВ и от регионалните служби на ДНСК

Проверките на МОСВ и МРРБ по язовирите ще продължат до края на декември тази година. През януари 2011 г. ще се излезе с протоколи за проверките, а през март и април ще се правят проверки за изпълнение на предписанията. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на съвместна пресконференция с регионалния министър Росен Плевнелиев.

Караджова обясни, че проверките ще се ръководят от директорите на РИОСВ и от регионалните служби на ДНСК. Ще се прави проверка за регламентирано или нерегламентирано изпускане на отпадъчни води, за водоползванията, за нерегламентирани сметища, за изпълнение на изискванията за санитарно-охранителните пояси около язовирите, за законността или незаконността на строежите в чашките на язовирите. „След като има изисквания за зауствания на отпадъчните води, това означава, че всяко такова действие застрашава качеството на водите в язовирите. Досега са правени проверки по единични случаи, като не са били обхванати всички язовири и не са били проверявани всички направления като отпадъчни води, сметища.

Караджова обясни, че при необходимост, в рамките на проверката ще се търси и съдействие на регионалните служби на МВР. „По сигнали, подадени от граждани и по зеления телефон, мислим, че ще има нарушения на санитарните изисквания – като заграждения. Имаме и многобройни сигнали от граждани и туристи за наличие на много нерегламентирани сметища, имаме подозрения за нерегламентирани зауствания на отпадни води. При проверка на яз. „Въча”, установихме нерегламентирани плаващи къщи, за които сме издали предписания”, обясни екологичният министър.

Няколко са обектите по яз. „Ивайловград”, за които има издадени актове за узаконяване. За тези обекти са проведени проверки за въвеждането в експлоатация, каза директорът на ДНСК Милка Гечева. Тези обекти няма да бъдат премахвани, а за тях ще се издадат заповеди за забрана на ползване до намиране на начин за законното им въвеждане в експлоатация. Гечева припомни, че 90 са напълно незаконните обекти на яз „Ивайловград”, 40 обекти са с констативни протоколи със забрана за ползване. Тя подчерта, че някои от тези 40 обекти ще бъдат премахнати. Има и няколко (под 10) обекти, които са законни и на тях ще се забрани използване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.