1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Птиците, долитащи в България за зимата, тази година са много по-малко

Птиците, долитащи в България за зимата, тази година са много по-малко

Това сочат предварителните данни от среднозимното преброяване, извършено от БДЗП

Птиците, долитащи в България за зимата, тази година са много по-малко. Това сочат предварителните данни от среднозимното преброяване, извършено от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), пише "Дневник". Според организацията причините за това са комплексни, но най-значимата от тях е, че зимата е по-топла от обичайното.

При преброяването през изминалия уикенд са наблюдавани няколко вида, които се виждат у нас предимно през лятото. Сред най-интересните наблюдения са установените бели и черни щъркели, белооки потапници и домашни червеноопашки, съобщава БДЗП. Някои от тези видове се срещат все по-често през зимата, въпреки че са мигриращи и обикновено се срещат у нас предимно през лятото.

Зимното преброяване на водолюбивите птиците се провежда в почти всички европейски държави. Данните от него дават възможност да се оцени състоянието на европейските популации на водолюбивите птици, както и на влажните зони, където те зимуват. Голяма част от тези влажни зони са част от екологичната мрежа Натура 2000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.