1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Птиците на Национален парк Бутринт в Албания

Птиците на Национален парк Бутринт в Албания

Нов доклад представя подробна информация за гнездящите и прелетни видове птици

Нов доклад, изготвен от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) и Албанското природозащитно дружество (PPNEA) представя подробна информация за гнездящите и прелетни видове птици в Национален парк Бутринт в Албания. Целта е тя да бъде използвана при изготвяне на стратегии за управление на парка, план за прилагане на подходящи природозащитни дейности и развитие на природосъобразен туризъм.
 
През 2016 г. в рамките на CEPF проекта „Земя на орли и замъци“, съвместни екипи на БДЗП и PPNEA проведоха изследване, целящо да разшири знанието за гнездящите видове птици, тяхната численост, разпространение и заплахи в местността. По време на изследването са наблюдавани общо 97 вида птици. От тях 67 вида – гнездящи и 30 – прелетни. Общият брой на регистрираните птици е 2, 739, от които 732 – гнездящи. Най-многобройните гнездящи видове в Бутринт са селската, градската и червенокръстата лястовици. Прелетният вид с най-голяма численост е жълтоклюният буревестник, наблюдаван в залива Саранда.
 
Най-значимите заплахи за птиците в Бутринт са интензивният риболов и развитието на аквакултурите, загуба на местообитания в резултат на строителни дейности, незаконен лов, пресушаване на влажни зони и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.