1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Птиците на твоя прозорец“- кампания

„Птиците на твоя прозорец“- кампания

Над 800 хранилки са поставени до момента в цялата страна

„Птиците на твоя прозорец“. Това е мотото на кампанията за зимно подхранване на пернатите. За 8-ма година от Дружеството за защита на птиците приканват хората да поставят хранилка за птиците. Така ще ги дарят със зрънце любов.

Над 800 хранилки са поставени до момента в цялата страна. „Идеята е да подадем ръка за помощ на пойните птици, които остават в България през зимата и да им помогнем да преживеят студените дни“, коментира Емилия Янкова от БДЗП.

Всеки с подръчни материали може да направи хранилка за птиците. „Прави се от празна, използвана пластмасова бутилка, две клечки и канап. Съвсем лесно става, като се пробият дупки за пръчките, а 4 см. над тях се сложат и дупчици, от които птиците да вземат своите семенца“, обясни Янкова. Оцеляването на пернатите зависи от хората.

Дружеството за защита на птиците са направили онлайн платформа, на която да се отбелязват поставените хранилки. Еколозите допълниха, че през последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла наполовина, на обикновената чинка с 44%, на горската зидарка с 35 на сто, а на големия синигер с 8%.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.