1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Растенията забавят климатичните промени

Растенията забавят климатичните промени

Горите поглъщат парникови газове, докато се разрастват

Растенията допринасят да се забавят климатичните промени - с повишаването на температурите отделят частици, които водят до сформиране на нещо като слънчев чадър над нашата планета.

Според някои учени изследването предоставя допълнителни данни, че е важно да се съхранят горите, които допринасят да се забавят климатичните промени, поглъщайки парникови газове, докато се разрастват.

Наблюдения на гори на 11 обекта по света показаха, че растенията отделят миниатюрни частици, които с повишаването на температурите се носят от ветровете и изпълняват ролята на семена за сформиращите облаци капчици вода. Белите облаци отразяват слънчевата светлина и я връщат обратно в космоса, регулирайки глобалното затопляне, пише БТА.

Учените фокусирали вниманието си върху гори в Европа, Северна Америка, Русия и Южна Африка. Смята се, че ефектът е по-малък в тропическите гори като тези в Амазония и басейна на река Конго.

"Става въпрос за малък ефект, който е от порядъка на 1 процент, заяви ръководителят на изследването Паули Паасонен от университета на Хелзинки и Международния институт по приложен системен анализ в Австрия. Ако температурата се покачи с 1 градус без този ефект, повишаването й ще е с 0,99 градуса вследствие на него.” В изследването участвали учени от САЩ, Канада, Германия, Холандия, РЮА, Унгария и Швеция.

Редица други, свързани с човешката дейност аерозоли, като онези, изхвърлени от заводи, автомобили и електроцентрали, също имат подобен ефект, който може да забави темповете на климатичното затопляне. Неясна обаче бе ролята на природата и на отделяните от растенията монотерпени.

"Всеки познава мириса на гора, поясни Ари Асми от университета на Хелзинки, който също е участвал в изследването. Този мирис се дължи именно на монотерпените."

Горите осигуряват допълнително охлаждане, увери експертът по растенията и климатичните промени Доминик Спраклън от университета в Лийдс, който не е участвал в изследването. Това за пореден път обяснява защо трябва да съхраним и да защитим горите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.