1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разработва се рамка за политиката на ЕС в областта на енергетиката до 2030 г.

Разработва се рамка за политиката на ЕС в областта на енергетиката до 2030 г.

Правителствата трябва да премахнат инвестиционните бариери пред енергията от възобновяеми източници

Правителствата в Европейския съюз трябва да модернизират електрическите си мрежи и да премахнат инвестиционните бариери, за да изпълнят целта от 20% възобновяема енергия до 2020 г., предупредиха от Европейската комисия, цитирани от "Ройтерс".

Според Брюксел 27-те членки се стараят да постигната целта за възобновяема енергия, но ако тези усилия не продължат, ще се създадат множество рискове след 2020 г. "Има причини за безпокойство за бъдещия напредък: транспонирането на директивата е по-бавно от желаното, отчасти заради настоящата икономическа криза в Европа", гласи съобщението на Еврокомисията.

По тази причина институцията предприе първата стъпка към разработването на рамка за политиките на ЕС в областта на изменението на климата и енергетиката до 2030 г. Тя прие Зелена книга, с която поставя началото на обществена консултация относно съдържанието на рамката за 2030 г.

Еврокомисията прие и доклад за оценка на напредъка на държавите членки по техните цели до 2020 г. за енергията от възобновяеми източници. Той показва, че сегашната рамка на политиките с правно обвързващи цели за тази енергия доведе до голям ръст в сектора до 2010 г.

Като цяло в ЕС делът на енергия от възобновяеми източници достига 12.7%, а за България той е 16%. В Швеция този дял е 49%. "Ще са необходими обаче още усилия, за да продължи напредъкът и да се постигнат целите за 2020 г. Особено внимание трябва да се обърне на сигурността за инвеститорите, намаляването на административната тежест и повишаването на яснотата при планирането", отбелязват от Еврокомисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.