1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Реките са около и под праговете за средни води

Реките са около и под праговете за средни води

Водните нива на реките в Дунавския басейн ще бъдат без съществени изменения

През денонощието от 8 ч на 25 до 8 ч на 26 ноември водните нива на по–голямата част от реките в страната са без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води, съобщават от Министерството на околната среда и водите. 

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -13 см до +22 см;
Черноморски басейн: Не са регистрирани колебания;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -9 см до +9 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения или ще се понижават. Незначителни краткотрайни повишения, в резултат на валежи, са възможни на 28 ноември в горното течение на р. Искър и на 29 ноември в средните и долните течения на реките Вит и Осъм.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: На 27, 28 и 29 ноември водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности и ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества на 27, 28 и 29 ноември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни водните нива във водосбора ще бъдат без съществени изменения. Водните количества ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Вследствие на валежи на 29 ноември са възможни краткотрайни повишения на водните нива в басейна, като по-съществени могат да бъдат във водосборите на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: Днес нивата на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения. Във вечерните часове утре, вследствие на валежи, са възможни незначителни краткотрайни повишения на нивата във водосборите на родопските притоци на р. Марица и в горното течение на р. Арда. На 29 ноември краткотрайни повишения може да има във водосбора на р. Тунджа, както и в средните и долните течения на реките Марица и Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за внимание.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: От следобедните часове днес до 29 ноември са възможни незначителни краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на наблюдаваните реки – днес и утре в горното и средното течение на р. Струма и в долното течение на р. Места, а на 29 ноември в планинските части от водосборите на двете реки. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.