1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекорден брой проекти в конкурса "За чиста околна среда"

Рекорден брой проекти в конкурса "За чиста околна среда"

Управителният съвет на ПУДООС е решил да завиши сумата за финансиране на кампанията от 750 000 на 1 250 000 лева

В Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ са постъпили рекорден брой от над 2400 проекта на общини, кметства, НПО, училища и детски градини за финансиране на дейности в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда". Това съобщиха от пресслужбата на МОСВ.

Поради изключително високия интерес към тазгодишния конкурс Управителният съвет на ПУДООС е решил да завиши сумата за финансиране на кампанията от 750 000 на 1 250 000 лева. Удължават се и сроковете за оценка и изпълнение на проектите, съответно от 16 март на 10 април - за оценка, а за изпълнение на дейностите по получилите финансиране проекти - от 30 август на 31 октомври 2011 г.

До този момент са разгледани и оценени над 1300 от всички постъпили проектни предложения, като най-много проекти са предоставени от общини и кметства – почти 700 на брой,  следвани от тези на училищата – 240, на детските градини – 220, и от неправителствени организации – 130 броя.

В по-голямата си част проектите, изготвени от общините, предвиждат почистване на определени участъци, тяхното озеленяване и създаване на зони за отдих и като цяло естетизиране и подобряване на жизнената среда в населеното място. Проектите на детски градини, училища и НПО са предимно за създаване на спортни площадки, кътове за игра и спорт, обзавеждането им с подходящи съоръжения.

В голямата си част проектите отговарят на идеята на конкурса: предвиждат участие на деца и млади хора в дейности за екологично възпитание, което да изгради у тях чувство за съпричастност и лично отношение към опазването на околната среда; характерно за всички проекти е, че за изпълнението им се разчита изключително на доброволен труд и на допълнително съдействие от частни фирми и дарения; предвиждат са мерки как да не се допусне повторно замърсяване, както и за стопанисване и бъдещо поддържане на предложените за изграждане обекти.

Изпълнението на финансираните от ПУДООС проекти ще бъде проследено и в края на кампанията ще бъдат огласени постигналите най-добри резултати.

Тази година конкурсът е на тема „Обичам природата – и аз участвам” и се провежда като част от националната информационна кампания, която МОСВ предприе с цел максимален брой хора в страната да се обединят с действия срещу замърсяването на природата с отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.