1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордно количество са боклуците на глава от населението в Германия

Рекордно количество са боклуците на глава от населението в Германия

Рекордното количество от 18,7 милиона тона отпадъци от опаковки е натрупала Германия през 2017 година, показват данните на Федералната служба за околна среда

Това са 226 килограма на глава от населението, с 3 процента повече, отколкото през 2016-а. 47 на сто от отпадъците се падат на домакинствата, или средно по 107 килограма на човек. Като основни причини за увеличението експертите посочват нарастващата онлайн-търговия, по-малките опаковки с хранителни стоки и готовите храни и напитки, купувани за вкъщи. Друг важен фактор е икономическият растеж, смятат от Федералната служба за околна среда. Повече производство води до по-голямо потребление и съответно до повече опаковки, се казва в доклада на службата, публикуван в Берлин. Като често ненужни се оценяват дозаторите в опаковките с перилни препарати, както и приспособленията, позволяващи опаковките да се затварят, след като веднъж са били отворени. Всичко това повишава количеството на използвани материали и затруднява рециклирането.

Специалистите настояват намаляването на отпадъци да започне още в производствената фаза, както и да се използват повече опаковки за многократна употреба, и то не само при напитките, а и при храните, купувани готови от заведения.

70 процента от отпадъците в Германия се рециклират, показват данните. Този дял зависи до голяма степен от материала, като при стоманата например е най-висок – 92 на сто. Хартиени отпадъци се преработват на 88 процента, стъклените на 84 на сто. При пластмасите делът на рециклираните опаковки е 49 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.